ArtEZ Conservatorium

Sinds 2007 ben ik als hoofdvakdocent klassieke zang verbonden aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Neem een kijkje op www.artez.nl en maak kennis met ons conservatorium en de afdeling klassieke zang.

Ik heb veel podiumervaring als sopraan op opera-operette-oratorium-en lied gebied en als docent klassieke zang heb ik masterclasses gegeven aan diverse conservatoria in binnen- en buitenland.

Bachelor & Master

Ik geef ruim 16 jaar les aan Bachelor en Masterstudenten en heb in die jaren veel ervaring opgedaan in het begeleiden van jonge zangers tijdens hun vakstudie.

Jong Talentklas:
Ook voor jongtalent vanaf 14 jaar is veel aandacht bij ArtEZ in de vorm van de z.g. Jong Talentklas. Zit jij nog op het voortgezet onderwijs, zing je graag klassieke muziek en ben je nieuwsgierig neem dan contact met me op voor een proefles. Als je wordt toegelaten tot de Jong Talentklas krijg je op conservatorium nivo zangles, treedt je op tijdens (school)concerten en volg je theorie lessen.

Voortraject:
Mocht het nivo van het 1ste bachelor jaar van de vakopleiding nog net te hoog zijn kun je een jaar meedraaien in het zg Voortraject. In dat jaar krijg je naast zangles ook theorieles en kun je in overleg zanggerelateerde vakken volgen.

Mocht je zin hebben in een proefles en meer willen weten over studeren aan ArtEZ schroom dan niet contact met mij op te nemen via c.patacca@artez.nl

Ook voor privé lessen kun je contact met me opnemen via claudia@patacca.nl

Doelen
Het onderwijzen, inspireren en coachen van jonge zangers in een veilige omgeving.

Deze omvatten:
*Technische vaardigheden
*Carrière coaching
*Repertoire studie
*Auditietraining

*Het vinden van je passie, bereik, kwaliteit van toon en het vinden van de meest natuurlijke manier om je stem te laten stromen
*Ervaring op doen tijdens concerten op diverse podia binnen en buiten ArtEZ
*Hoe creëer je een interpretatie terwijl je je eigen artistieke instincten volgt
*Elke les is doelgericht en hopelijk vol inspiratie om van jouw een complete zanger te maken

Citaten van studenten:

“Het fijne aan Claudia is dat ze je ziet als persoon met al je sterke en zwakke kanten. Ze vraagt zelfdiscipline en passie voor het zingen, maar daar krijg je een lieve, strenge docent voor terug, die je helpt het beste in jezelf naar boven te halen als zangeres en als persoon. Mijn stem heeft zich zo geweldig ontwikkeld onder haar leiding”.

“Voor mij is dat het grootste geschenk. Om je als zangeres te kunnen laten verrassen door muziek, en een docent als Claudia te hebben om samen met mij die geheimen te ontrafelen”.

“In Claudia heb ik een energieke, positieve en kundige docent gevonden die niet bang is om me op de best mogelijke manieren uit te dagen”.

“Ik werd tot Claudia aangetrokken door haar enthousiasme, passie en duidelijke boodschappen in haar zang. Toen ik ontdekte dat ze deze kwaliteiten ook toepast in haar lessen, was ik ervan overtuigd dat ze echt iets voor mij kon betekenen.

Masterclasses:

Februari 2023 was ik te gast om een masterclass te verzorgen in L’Aquila in Italië, Conservatorio Alfredo Casella. 

Mei 2019 heb ik een masterclass gegeven aan Guildhall, School of Music and Drama in London en aan de Franz Liszt Hochschule für Musik in Weimar. 

2017: TV Programma OverUIT de Kunst terug kijken om een inkijkje te krijgen in mijn muzikale leven en lesgeven aan ArtEZ
Klik op deze link:
OverUIT de Kunst van 24 september 2017

2017: Video van een masterclass die ik heb gegeven aan de Academy of Music in Riga (Letland) https://www.youtube.com/watch?v=R4Zjfm-kOFs&t=60s

2016: Video Irene Hoogveld ArtEZ Finals: https://www.youtube.com/watch?v=G93GWcJxuc8&list=PLE5548E0D058EE74D&index=1&t=12s  of de Engelse versie: https://www.facebook.com/artezhogeschool/videos/1736051163073445/

Masterclass L’Aquila februari Conservatorio statale di Musica Alfredo Casella, Ialië

Masterclass Guildhall London mei 2019 met enkele studenten


Masterclass Jazeps Vitols Latvian Academy of Music in Riga
January  2016

Masterclass  Academy of Music in Malmö
Mai 2016

Foto: Voorproefje ‘Tournedos Rossini’ tijdens Stadsfestival Zwolle sept 2012

copywrite Mariecke van der Linden

Tournedos Rossini

Theaterspektakel Tournedos Rossini. Laat uw oren, ogen en maag genieten van de prachtige muziek van Rossini en zijn andere grote liefde: lekker eten Uitvoeringen op 18 en 19 oktober 2012 in Theaterkerk The Young Ones in Zwolle, aanvang 18.30, entree + diner + drank 35,- euro
www.niekvandersprong.nl

'Soapera' Plechelmusbailiek Oldenzaal 2009

Soapera
Naast het lesgeven initieerde en regiseerde ik vanuit ArtEZ het operaspektakel ‘Soapera’ in 2008 en 2009 met als uitgangspunt Die Fledermaus van Johann Strauss.

Spiel auf deiner Geige Claudia Patacca Soprano – YouTube met als ‘Steh Geiger’ Robert Windak (aanvoerder 2de violen, Orkest van het Oosten, nu Phion)

Il Segreto di Susanna, een opera intermezzo van Ermanno Wolf-Ferrari

Master afstudeer project van bariton Daniël Herman Mostert en sopraan Lorena Medina

In 2010 werd in samenwerking met ‘Symfonietta Aurora’ (musici uit het Nederlands Symfonie Orkest, nu Phion) de komische eenakter Il segreto di Susanna van Wolf-Ferrari uitgevoerd in museum Twentse Welle in Enschede.

Regie: Claudia Patacca

Kostuums: Mi Ying Cheng

Vormgeving: Mi Ying Cheng en Claudia Patacca

Dirigent: Kerry Jago

Part 1″Il Segreto di Susanna”, sung by Daniël Hermán Mostert –Part 1 – YouTube

Part 2″Il Segreto di Susanna”, sung by Daniël Hermán Mostert –Part 2 – YouTube

Part 3 “Il Segreto di Susanna”, sung by Daniël Hermán Mostert –Part 3 – YouTube

Part 4 “Il Segreto di Susanna”, sung by Daniël Hermán Mostert –Part 4 – YouTube

Part 5 “Il Segreto di Susanna”, sung by Daniël Hermán Mostert –Part 5 – YouTube