Symfonie no. 14 van Shostakovich zaterdag 26 maart 2011

Deze bijzondere symfonie beleefde zijn première in 1969 in St. Petersburg, het toenmalige Leningrad. In 1966 was Shostakovitch bijna bezweken aan een hartaanval en bleef ziekelijk tot een volgende fatale hartaanval in 1975. 
De confrontatie met zijn eigen sterfelijkheid maakte dat hij zich nadrukkelijk met dit onderwerp wilde bezighouden.  De elf gedichten, gezongen door een sopraan en een bariton handelen over verlies, opstandigheid, waardigheid, minachting en natuurlijk over de dood zelf. 

Zijn belangrijkste inspiratiebron waren de 'Liederen en dansen van de dood' van Mussorgsky. Hij componeerde deze liederen in zijn ziekbed, hij was opgenomen omdat hij leed aan polio, geïnspireerd door gedichten van Lorca, Appolinaire, Küchelbecker en Rilke. Deze liederen hebben een enorme en directe zeggingskracht zoals Shostakovitch naar eigen zeggen meer had willen schrijven, als de beperkingen van de Sovjet censuur hem niet tot aanpassingen had gedwongen.

Hij maakt in deze symfonie alleen gebruik van strijkers, slagwerk (geen pauken) en sopraan en bas. Het stuk ademt de sfeer van een kamermuziekwerk. Hij droeg het stuk op aan Britten die op 14 juni 1970 de eerste uitvoering dirigeerde buiten de Sovjetunie. 

Deze uitvoering zal in het Duits worden gezongen, door de componist zelf gereviseerd en goedgekeurd.

Recensie Peter Heyworth van de New York Times: 
"Shostakovitch schreef met zijn veertiende symfonie een van de meest diepgaande en persoonlijke muziekstukken die hij ooit schreef ".

 

De Nieuwe Philharmonie Utrecht – Johannes Leertouwer, dirigent
Solisten: David Wilson Johnson – bariton 
Claudia Patacca – sopraan

Apollon Musagete – Stravinsky
Symphonie no. 14 – Shostakovitsch

 

Locatie: Jacobikerk Utrecht – St. Jacobsstraat 171 – Utrecht
Aanvang: 20.15 uur (kerk open vanaf 19.30 uur)

Kaartprijs voorverkoop: 12,50 euro
Kaartprijs aan de deur: 17,50 euro

Kaarten kunnen worden besteld in de webshop. Klik hier om kaarten te bestellen

www.nieuwephilharmonieutrecht.nl