Interview Operamagazine Place d’Opera

Patacca en Hekkers beginnen operastudio

Sopraan Claudia Patacca en tenor Amand Hekkers delen een grote fascinatie voor de stem. Al jaren geven ze die passie door aan de nieuwe generatie operazangers. Nu slaan ze de handen ineen. Met hun nieuwe operastudio Giravoce willen ze jonge zangers op weg helpen in het vak. “Het gaat ons om het hele pakket.”

De eerste keer dat Claudia en Amand elkaar troffen, was tijdens een productie van Hans en Grietje bij Opera SKON in 1993, herinnert Amand zich. Claudia, net afgestudeerd, zong de rol van Grietje, Amands man Hans Schellevis begeleidde als pianist.

Een paar jaar later kruisten hun wegen elkaar weer. Claudia maakte inmiddels deel uit van het Internationaal Opera Centrum in Amsterdam, waar Schellevis als pianist actief was. “Sindsdien zijn we altijd bevriend geweest en hebben we elkaars carrière gevolgd”, zegt Amand.

Amand maakte na zijn zangstudie in Den Haag internationaal carrière als tenor. Hij zong opera, oratorium en lied, en gaf daarnaast veel van zijn tijd aan het lesgeven. Vier jaar geleden besloot hij zich geheel aan het lesgeven te wijden. Hij wilde zijn studenten alle tijd en aandacht kunnen geven. “Dat was een persoonlijke keuze”, zegt hij. “Al begint het wel weer te borrelen. Maar ik zing gelukkig nog veel: tijdens mijn lessen zing ik alles voor.”

Amand is als hoofdvakdocent zang verbonden aan het Royal Conservatoire of Scotland in Glasglow, waar hij enkel tenoren coacht. Verder is hij gastdocent aan het Koninklijk Conservatorium van Kopenhagen en geeft hij regelmatig masterclasses. Zo is hij binnenkort te gast in Napels. “Ik mag daar op één van de oudste conservatoria lesgeven. Ik als Nederlandse druif…”